انتخاب بهترین زبان برای برنامه نویسی و طراحی سایت
هر وب سایتی برای طراحی و راه اندازی احتیاج به زبان خاصی دارد. برنامه نویسی وب سایت نیز از جمله موارد پیچیدهی طراحی وب سایت است که به تجربه و تخصص خاصی نیاز دارد. بنابراین شما باید برای طراحی یک وب سایت معتبر و شناخته شده با زبانها مختلف برنامه نویسی وب سایت آشنا بوده و ویژگیهای هر یک را بشناسید.
در صورت شناسایی این زبانها، تصمیم گیری برای شما سادهتر بوده و آگاهانهتر مسیر خود را انتخاب میکنید. طبیعتا مثل هر موضوع دیگری، هر یک از این زبانها از ویژگیها، معایب و مزایای مختلفی بهرهمند بوده و مناسب هر وب سایتی، کاربرد مشخصی دارند. بنابراین ممکن است هر یک از آنها برای یک وب سایت و یک پروژه بسیار کاربردی و مناسب بوده اما برای یک وب سایت دیگر به هیچ وجه قابل استفاده نباشد.
بنابراین مطالعه این مقاله و آشنایی با انواع زبان از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. با زبان برنامه نویسی نباید مطابق کد نویسی رفتار شود. این مسئله پیچیدهتر بوده و احتیاج به دانش و تخصص بیشتری دارد. بنابراین برای افزایش اطلاعات خود و همچنین آشنایی با تمام جوانب هر یک از این زبانها، این مقاله را تا انتها مطالعه کنید.
آشنایی با چهارچوب وب سایت
اگر با مبحث کد نویسی و دنیای کد وب سایتها آشنایی داشته باشید، حتما به بخشهای مختلف یک کد مسلط هستید. ساختار هر کد وب سایت دارای دو بخش است. بخش اول آن front-end یا بخش سمت کاربر است. این بخش موظف است تا ظاهر وب سایت و امور گرافیکی آن را تکمیل کند. زبانهایی که این بخش را راه اندازی میکنند عموما css ،JavaScript ،html و… است. کد اول صرفا یک استاتیک خاص برای طراحی سایت بوده و نقش دیگری ندارد.
بخش دوم ساختارهای کد، بخش back-end یا بخش سمت سرور است. این قسمت مسئولیت مهمتری داشته و باید محاسبات، پردازش دادهها و عملیاتهای مختلف دیگری را در وب سایت مدیریت کند. مدیریت کلی دادههای سایت و پردازش آنها به عهدهی این قسمت است.
اجازه دهید با یک مثال، این موضوع را شفافتر کنیم. شما در سایتهای مختلفی ممکن است با دکمهی «ثبت نامه» رو به رو شوید. این دکمه که کاربر با کلیک بر صفحه، آن را مشاهده میکند، بخشی از ظاهر وب سایت است.
محل قرارگیری این دکمه، ویژگیهای ظاهری آن و دیگر موضوعات بصری با بخش اول ساختار کد ایجاد میشود. اما کاربر با کلیک روی این دکمه، باید اطلاعات خود را وارد کرده و در وب سایت ثبت نام کند. بخشی که اطلاعات کاربر را پردازش کرده و فرایند ثبت نام را تکمیل میکند، بخش سرور ساختار کد است.

فاکتورهای مهم در انتخاب زبان طراحی و برنامه نویسی
شاید بپرسید که برای انتخاب هر یک از این زبانها، چه عوامل و ویژگیهایی را باید مد نظر داشته باشیم؟ بطور کلی، عوامل موثر در این انتخاب شامل موارد زیر است:
- بهینه سازی مورد تایید موتورهای جستجو
- تکنولوژی مورد استفاده
- وابستگی به پلتفرم
- سرعت و امنیت
- کارایی
- بازار کار
- نحوهی پشتیبانی
- سرعت اجرا
- سادگی کاربری
- سرعت توسعه
مقایسهی زبانهای مختلف برای برنامه نویسی وب سایت
تا اینجا با کاربرد زبانهای برنامه نویسی و عوامل موثر در انتخاب زبان آشنا شدیم. در ادامه با هر یک از زبانهای برنامه نویسی سرشناس و معتبر آشنا خواهیم شد. شما در هر مورد با ویژگیهای خاصی آشنا شده و در نهایت میتوانید زبان مناسب وب سایت خود را انتخاب کنید.
1- Python
یکی از محبوب ترین زبانهای برنامه نویسی وب سایت، پایتون است. پایتون از سال 1991 بین مدیران و مهندسان کامپیوتر شناخته شده و فعالیت رسمی خود را آغاز کرد. هدف از طراحی و ساخت این زبان برنامه نویسی، سادهتر کردن فرایند برنامه نویسی و از بین بردن مسائل پیچیدهی این فرایند بود. مدیران وب سایتهای معتبر و مهندسان توانای کشور اکثرا از این زبان استفاده کرده و طرفدار آن هستند.
محبوبیت این زبان برنامه نویسی به حدی است که اکثر مردم برای پایتون هیچ رقیبی در نظر نگرفته و آن را بهترین زبان برنامه نویسی و طراحی میدانند. علت علاقهی زیاد افراد به پایتون، چند جانبه بودن و کاربردهای بسیار این زبان است. چرا که پایتون علاوه بر زبان برنامه نویسی، وظایف زیر را نیز به عهده میگیرد:
- توسعه دهنده کلی وب سایت
- تجزیه و تحلیل دادههای وب سایت و کاربران
- طراحی و نوشتن برنامهی دسکتاپ
- نرم افزار شی گرا
- ایجاد بستر آموزشی و علم داده
کاربردهای دیگر پایتون
همانطور که متوجه شدید، کاربرد پایتون فقط برنامه نویسی وب سایت نیست. بلکه در مدیریت دسکتاپ و طراحی نیز به وب مستر کمک میکند. یکی دیگر از دلایل علاقه مندی کاربران به این زبان برنامه نویسی، سهولت یادگیری آن است. منابع یادگیری این زبان نیز در همه جا در دسترس بوده و چندین کتاب معتبر، با لحنی روان و قابل فهم، دربارهی آموزش آن به چاپ رسیده است.

پایتون کتابخانههای بسیار زیادی نیز دارد. وجود یک کتابخانهی تکمیل برای یک زبان برنامه نویسی یک مزیت بزرگ محسوب میشود. چرا که این برنامه میتواند بسیاری از کدهای اضافی را حذف کرده و کار شما را مرتبتر و با کدهای کوتاهتر پیش ببرد. پایگاههای اطلاعاتی بزرگ نیز از پایتون برای برنامه نویسی و مدیریت دادههای خود استفاده میکنند. حتی موتورهای جستجوی گوگل نیز با پایتون کار میکند.
پایتون برنامهای مفسری است که ذاتا پویاست. این ویژگیها در عین اینکه بسیار مفید و خاص هستند، مشکلاتی مثل کندی سرعت خوانش کدها را نیز به همراه دارد. به همین علت سرعت پایتون نسبت به جاوا و دیگر زبانهای برنامه نویسی کمتر است.
محبوبیت بالای پایتون
پایتون در کل جهان از اعتبار و محبوبیت بالایی برخوردار بوده و در لیست زبانهای برنامه نویسی دنیا، جزء 10 زبان اول و برتر دیده میشود. اخیرا در ایران گرایش افراد نسبت به پایتون بیشتر از سالهای قبل شده و وب مسترها بهتر توانستهاند با این برنامه انس بگیرند. بنابراین شما نیز با افزایش شناخت خود نسبت به پایتون، میتوانید بهترین وب سایت را طراحی کرده و کسب و کارتان را رونق ببخشید.
2- Ruby
اساس کار روبی، متن وب سایت است. روبی نیز مثل پایتون یک زبان برنامه نویسی پویا و شی گراست. اصلی ترین هدف زبان روبی، توسعهی دنیای وب و وب سایت است. این زبان نیز مثل پایتون، بسیار ساده بوده و استفاده از آن برای اکثر افراد آسان است. این زبان در سال 1990 توسط کشور ژاپن اختراع شده و مورد توجه افراد قرار گرفته است.
البته این زبان در بستر لینوکس ایجاد شده و گسترش یافته است؛ اما در بسیاری از پلتفرمهای مختلف کار کرده و اکثر افراد نیز میتوانند به سادگی با آن کار کنند.
روبی با یکی از فریم ورکهای منبعباز (Ruby on Rails) همکاری داشته و علت اصلی محبوبیت آن نیز استفاده از همین برنامه است. توییتر یکی از برنامههای موفقی است که با زبان برنامه نویسی روبی گسترش یافته و معروف شده است.
آسان نبودن زبان روبی
با اینکه کار با این زبان برای مدیران باتجربه آسان است، اما استفاده از آن برای افراد مبتدی و تازه وارد پیشنهاد نمیشود. چرا که یادگیری این زبان نیازمند مطالعات بسیاری بوده و نسبتا سخت است. منابع محدودی هم برای یادگیری این زبان برنامه نویسی در دسترس بوده و تقاضای کمتری نسبت به آن در بازار کار وجود دارد.
3- PHP
شاید شما این زبان برنامه نویسی را از قبل بشناسید. این زبان از بین زبانهای دیگر بیشتر بین افراد شناخته شده و محبوبیت بیشتری دارد. زبان PHP از جمله زبانهای برنامه نویسی است که اسکریپتی بوده که از سال 1994 فعالیت خود را آغاز کرده است. ساختار این زبانِ متن محور، با ساختار زبان #C بسیار شبیه بوده و بخش اعظمی از محبوبیت آن نیز به همین خاطر است.

از مزایای بینظیر زبان PHP این است که روی تمامی پلتفرمهای مختلف از جمله لینوکس، ویندوز و مکینتاش نصب شده و در هر یک به خوبی کار میکند. طبق تحقیقات صورت گرفته، بیشترین ویژگیهای PHP که مورد تایید کاربران قرار گرفته، موارد زیر است:
- سهولت در یادگیری و کار کردن با این زبان
- سرعت بالای آن در اجرای کدهای مختلف
- ابزارهای پر کاربرد PHP و رایگان بودن آنها
- دسترسی آسان به منابع آموزشی این زبان و فراگیر بودن این منابع
بر اساس تحقیقات و گزارشات W3TECH، بیشتر وب سایتها با زبان برنامه نویسی PHP طراحی و ایجاد شدهاند. طراحی سایت شرکتی یا طراحی سایت فروشگاهی با استفاه از این زبان نسبتا آسان است. درصد این وب سایتها به 78 درصد نیز میرسد. از طرف دیگر، سایتهای معروف و پر طرفداری همچون ویکی پدیا و فیس بوک نیز از همین زبان بهره بردهاند.
طیف استفاده از این زبان در صنعت مربوطه بسیار گسترده است. بازار کار آن نیز مناسب بوده و آیندهی شغلی خوبی دارد. البته ممکن است همین حالا هم شما در حال استفاده از این زبان باشید. وب سایتهایی که در بستر جوملا یا وردپرس راه اندازی شدهاند، بطور بالقوه از زبان PHP بهرهمند میشوند.
شاید از معایب این زبان بتوان به محدودیت آن در اپلیکیشنهای بزرگ و گسترده اشاره کرد. این زبان توان پاسخگویی به نیازهای اپلیکیشنهای پیچیده را نداشته و برای آنها مناسب نیست.
4- Java
از بین زبانهایی که تا اینجا با آن آشنا شدیم، احتمالا نام جاوا را بیشتر از دیگر زبانها شنیده باشید. این زبان نیز بین افراد از محبوبیت بالایی برخوردار بوده و از شعارهای جذاب و جالب آن، «یک بار بنویس، همه جا اجرا کن» است. از این جمله درمییابیم که جاوا نرم افزاری جامع و کامل بوده که در تمامی سیستمها و سخت افزارهای مختلف اجرا قابل اجرا است. از بین زبانهای دیگر، جاوا بیشتر به زبان برنامه نویسی ++C شباهت دارد.
طیف سیستمهایی که میتوانند از جاوا برای برنامه نویسی استفاده کنند، بسیار گسترده است. برخی از این سیستمها عبارتند از:
- وب سایتها و طراحی تحت وب
- برنامههای مختلف تحت وب
- برنامههای موبایل
- برنامههای دسکتاپ
- سیستمهای تعبیه
- برنامههای طراحی و اجرایی رباتها
از بین این موارد، جاوا در ایران بیشتر در حوزهی دسکتاپهای سازمانی و برنامههای تحت وب فعالیت میکند. بازار کار این زبان نیز مناسب بوده و آیندهی شغلی امیدوارکنندهای دارد.

5- C#
زبان برنامه نویسی سی شارپ یا #C توسط شرکت مایکروسافت و بر مبنای زبان C طراحی شد. این زبان، زبانی تکمیل و چند منظوره بوده که همچون زبان جاوا میتواند به خوبی از پس پروژههای سنگین و بزرگ اقتصادی بر آید. تمامی پلتفرمهای ویندوز، iOS، اندروید، وب و… میتوانند برای برنامه نویسی خود از این زبان استفاده کنند.
البته زبان سی شارپ بیشتر برای برنامه نویسی ویندوز استفاده میشود. بدین ترتیب افراد برای کار با این زبان، علاوه بر آشنایی کامل با زبان و ویژگیهای آن، باید با تکنولوژی به نام asp.net نیز آشنایی داشته باشند. وب سایتهای مختلفی مثل MSN، مایکروسافت، دیجی کالا، ورزش سه و… همگی با این زبان، برنامه نویسی شدهاند.
این مقاله ادامه دارد … .
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!